Príbeh sladkých dezertov: Torty a koláče, ktoré nesú názov podľa nejakej osobnosti!

Nielen ľudia, ale aj rôzne torty, koláče a sladkosti majú svoje vlastné príbehy. V ich názve sa objavujú mená osobností, ktoré inšpirovali cukrárov k vytvoreniu sladkého dezertu. Zaujímalo vás niekedy, po kom boli pomenované tieto dobroty? Dnes vám prinášame menšiu ochutnávku známych maškŕt.

Torta Napoleon

Obľúbený koláč pozostáva z dvoch vrstiev lístkového cesta a je plnený šľahačkou a krémom, ktoré tiež majú niekoľko vrstiev. Zvyčajne je ešte posypaný práškovým cukrom alebo pokrytý polevou.

Pýtate sa, prečo práve Napoleon? Jednoduchá odpoveď. Parížske cukrárne predali najviac tort presne v tom období, kedy vládol Napoleon Bonaparte. Používajú sa však aj názvy ako Napoleonka, Kremówka či Mille-feuille.

Mozartove gule

Vynikajúce pralinky, ktoré v roku 1890 vytvoril salzburský cukrár Paul Fürst. Ten sa však rozhodol, že tieto gule pomenuje po slávnom rakúskom hudobnom skladateľovi. Wolfgang Amadeus Mozart sa teda môže radovať, pretože má vlastnú cukrovinku plnenú marcipánom, pistáciou a nugátom.

Pavlova torta

Ide o chutný dezert na báze pusinky, je z pečeného krému a z našľahaných bielkov a zvyčajne sa zdobí šľahačkou a ovocím. O jej meno sa zaslúžila ruská primabalerína Anna Pavlova.

Ako to celé vzniklo? V 20. storočí navštívila Anna dve krajiny, Austráliu a Nový Zéland. Na jej počesť v roku 1926 vymyslel šéfkuchár v hoteli vo Wellingtone tortu, ktorú po nej nakoniec pomenoval. V týchto krajinách je preto Pavlova torta veľmi populárna a dokonca je považovaná za národné jedlo.

Sacherova torta

Jedna z najznámejších tort na svete pochádza z dielne rakúskeho cukrára Franza Sachera. Pôvodný recept však ešte vylepšil jeho syn. Odvtedy je táto čokoládová torta s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou jedným z najslávnejších viedenských receptov.

Pani Walewska

Slávnostný koláč vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov dostal podľa milenky cisára Napoleona, grófky Márie Walewskej, nie je však známe, ako s ňou súvisí.

Vraví sa, že táto torta má sedem hriešnych vrstiev, ktorým doslova neodoláte! Sladká pochúťka, ktorá je plnená pudingovo-maslovým krémom, mandľami a ríbezľovým džemom. Mňam!

Zdroj: ČoJee!? | Foto: pinterest.com

Čítajte ďalej

JOIN THE DISCUSSION