Svetový deň cestovín: Ubehlo už 22 rokov a do dnešného dňa si ich ľudia stále kupujú!

Spaghetti, penne, gnocchi, farfalle, fusilli, tagliatelle, pappardelle, fettuccine, makaróny, lasagne a mnoho ďalších! Prečo ich sem píšem? Pretože dnes je medzinárodný deň cestovín!

Svoj vlastný deň majú aj cestoviny. Tento deň pripadá na 25. október a oslavuje sa od roku 1998. Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapoli. Tento deň pripomína aj tradície talianskej kuchyne.

Cestoviny sú prospešné pre zdravie človeka

Ak ešte stále neviete, čo si dať na večeru, skúste cestoviny. Tento pokrm je obúbený najmä kvôli jeho výhodnej cene a rýchlej a jednoduchej príprave, pri ktorej môžete využiť aj svoju fantáziu. V skutočnosti je tanier cestovín pre zdravie človeka veľmi prospešný. Prečo? Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin však závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny.  Z minerálnych látok je v nich hlavne vápnik, fosfor, železo a zinok.

Aké cestoviny preferujú Slováci?

Cestoviny a jedlá z nich sú súčasťou jedálnička ľudí po celom svete. Slovenskí zákazníci najčastejšie siahnu po klasických niťovkách či kolienkach, nepohrdnú však ani inými druhmi cestovín, medzi nimi napríklad tarhoňa alebo kuskus.

Aká je spotreba cestovín vo svete?

Najviac cestovín zjedia, samozrejme, Taliani. Priemerne skonzumujú až 26 kg za rok, za nimi nasledujú obyvatelia Venezuely s 13 kg, Tuniska s 12 kg a Grécka s 10 kg. V Spojených štátoch amerických to vychádza na 8 kg cestovín. Slováci skonzumujú rovnako ako Španieli, a to 5 kg cestovín za rok. Ako často si varíte cestoviny vy?

S čím sa zvyčajne robia cestoviny?

Vo varení a pečení sa medze nekladnú. Môžete experimentovať koľko chcete. Je len na vás, aké suroviny skombinujete. Veď ako sa vraví sto ľudí, sto chutí!

Ak sa robia špagety, zvyčajne sa do nich dáva kečup alebo morca-della. Pokiaľ si robíte iný druh cestovín, tanier môže vyzerať pestrejšie a oveľa zdravšie. Špenát, brokolica, šampióny, losos, paradajky. Cestoviny sú najlepšie vtedy, keď sú obohatené o nejaké omáčky. Napríklad taká paradajková, smotanová alebo syrovo-šunková omáčka je vždy dobrou voľbou. Aké cestoviny si najčastejšie pripravujete vy?

Zdroj: funradio.sk, tovarapredaj.sk, letorri.sk & kosicednes.sk | Foto: pixabay.com

Čítajte ďalej

JOIN THE DISCUSSION