Rok 2020 je veľmi dôležitý v oblasti vesmírneho výskumu. Je to rok, kedy najväčší a najznámejší teleskop vypustený do vesmíru oslavuje svoje okrúhle 30-te narodeniny.

https://www.instagram.com/p/B3wdkS3JnmS/?utm_source=ig_web_copy_link

Jeden z najznámejších a najslávnejších predmetov, ktoré boli kedy vypustené na obežnú dráhu našej planéty oslavuje 30 rokov. Na oslavu tohto výročia dáva NASA všetkým vesmírnym nadšencom možnosť pozrieť si, čo Hubblov teleskop videl v deň ich narodenín. Jediné, čo je potrebné urobiť, je kliknúť na stránku vesmírnej agentúry NASA, zadať mesiac a deň narodenia. Hneď potom sa každému zobrazí snímka zo slávnostného dňa krájania torty.

Tu si môžete vyskúšať narodeninový nástroj NASA.

Mnoho ľudí zdieľa výsledky a fotografie na sociálnych sieťach Twitter a Instagram, používajú pri tom #hubble30. Niektoré zábery nám doslova vyrážajú dych a vyzerajú ako z iného sveta.

Hubblov teleskop bol uvedený do života v roku 1990 a od vtedy vykonal viac ako 1,4 milióna pozorovaní hviezd, planét a galaxií. Vesmírom sa pohybuje rýchlosťou 27000 km/hod.

Hubble explores the universe 24 hours a day, 7 days a week. That means it has observed some fascinating cosmic wonder every day of the year, including on your birthday.

Podľa webovej stránky NASA skúma vesmír 24 hodín denne, 7 dní v týždni. To znamená, že pozoroval každý fascinujúci kozmický zážitok každý deň, vrátane dňa Vašich narodenín.

Medzi najzdieľanejšie úkazy patria fotky hviezd v galaktickom jadre či fotky Jupiter-a.

Tu si môžete vyskúšať narodeninový nástroj NASA.

https://www.instagram.com/p/B-4YD0cnmBP/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/B-4KbfOjdxD/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/B-32tZ5H7fe/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/B-3a6wEJnr0/?utm_source=ig_web_copy_link

Zdroj: unilad.com / foto: https://www.nasa.gov/