Autizmus sa stal vo svete nepísaným pravidlom. Detí s touto poruchou pribúda stále čoraz viac a nemali by sme na to zabúdať. Práve dnes je Svetový deň povedomia o autizme, ktorý sa pripisuje 2. aprílu. Prečo predstavuje tento deň dôležitosť vo svete a nemali by sme pred ním zatvárať oči?

2. apríl sa nám spája predovšetkým s deťmi, ktoré trpia poruchou autistického spektra. Myslím si, že je nevyhnutné venovať tomuto faktu dostatočnú pozornosť. Považujem za veľmi dôležité zvýšiť povedomie mnohých ľudí o tomto dni, o ktorom som presvedčená, že mnohí ani len netušia. Priznám sa, že donedávna som o ňom nepočula ani ja.

Trnava podporí Svetový deň povedomia o autizme modrým osvetlením veže  opevnenia | Trnava

Modrá farba

Modrá farba je sprievodným znakom a symbolom 2. apríla. Vedeli ste, že podporu preukážete autistom vtedy, ak sa oblečiete do modrej farby? Je to skutočne tak, nie je to žiaden mýtus. Modrá farba je aj symbolom komunikácie, ktorá sa veľmi úzko spája aj s týmto tradičným dňom. Ľudia autistom nerozumejú, no často majú problém porozumieť aj sami sebe. Práve z toho dôvodu tu komunikácia a modrá farba zohrávajú nezastupiteľné miesto. Nezostaňme ľahostajní k týmto ľuďom a prejavme im svoju úctu aspoň týmto tradičným gestom, ktoré môže aspoň na malú chvíľu vyčariť úsmev na ich tvári.

Dnes je Svetový deň povedomia o autizme - Bratislavskykraj.sk

Tiež si prečítajte: Svetový deň Downovho syndrómu

Zdroj: bratislavskykraj.sk | Foto: trnava.sk