Rišov život bol hlavne o sťahovaní sa za prácou a neustálych nových začiatkoch. Svoje životné skúsenosti pretavil do nového konceptu „Barman Na Voľnej Nohe“. Aj napriek tomu, že nemá vyštudovanú hotelovú akadémiu, patrí medzi mimoriadne úspešných barmanov. Viac o Rišovi Lepiešovi, jeho živote, drinkoch a novom projekte sa dozvieš v rozhovore.

Na akej škole si teda študoval a kam smerovali tvoje kroky po jej ukončení?

Študoval som na Gymnáziu Ľudovíta Štúra vo Zvolene a hneď po maturite som odišiel do zahraničia. Pracoval som v Grécku, Anglicku, Portugalsku, na Malte a v Dubaji.

Ako si sa potom dostal k práci barmana?

Za bar som sa dostal cez organizovanie koncertov u nás vo Zvolene. Na jednej party bolo treba pomôcť za barom. Tam prišiel taký prvý kontakt s touto prácou. Ku miešaným nápojom som sa dostal v Portugalsku a neskôr na Malte v all inclusive hoteli. Tým, že som nemal vyštudovanú hotelovú akadémiu, tak som musel veľa dobiehať, ale keďže ma práca bavila, tak to išlo rýchlo.

Čo nasledovalo ďalej?

Následne som si uvedomil, že pracovať v kvalitnom prostredí za dobré peniaze sa dá aj na Slovensku. Začal som pracovať v Grand Hoteli Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso. Mal som opäť čo dobiehať. Prišli prvé barmanské kurzy na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ďalej rôzne semináre a barmanské súťaže. Na prvých súťažiach som skončil na poslednom mieste, ale postretával som tam veľa zaujímavých a inšpiratívnych ľudí. Dá sa ale povedať, že súťaže boli istá forma vzdelávania a hlavne stretávania sa ako barmanská komunita. Časom som začal pracovať pre firmu Karloff ako Brand ambassadorr pre značky Tatratea a Czechoslovakia Vodka. 

Prečo si sa po práci v zahraničí rozhodol prísť opäť na Slovensko?

V zahraničí to boli väčšinou sezónne práce. Nebavilo ma sťahovanie, začínanie odznova a menšie výplaty po sezóne. Na Slovensku máme kvalitné bary, barmanov a zaujímavú barmanskú scénu, kde sa väčšina barmanov medzi sebou dobre pozná a spolupracuje medzi sebou. Povedal som si, že to skúsim doma na Slovensku. Dostal som prácu v najlepšom hoteli na Slovensku, za ktorú som dodnes vďačný. 

Spomínal si, že na prvých súťažiach si končil na poslednom mieste. Od minulého roka pribudlo ale aj množstvo prvenstiev.

Áno, pribudlo. Minulý rok som získal 1. miesto na súťaži The Bartenders Society 2019 s koktailom 7th Heaven.

V tom istom roku som sa zúčastnil slovenského kvalifikačného kola na 22. ročník MATTONI GRAND DRINK (prestížna barmanská súťaž, poznámka redaktora). Súčasťou tejto súťaže boli aj 9. Majstrovstvá sveta v miešaní nealkoholických koktailov. Stal som sa víťazom slovenského kvalifikačného kola, a zároveň aj majstrom Slovenska v príprave nealkoholických koktailov. Namiešal som koktail, ktorému som dal názov Achillova päta. Tvoril ho zázvor, maliny, grep a perlivá minerálna voda Mattoni.

Vďaka tomuto víťazstvu som sa zúčastnil aj spomínaných 9. Majstrovstiev sveta v miešaní nealkoholických koktailov, ktoré sa konali v Prahe. Ďalej som sa dostal do top 8 na majstrovstvách Európy v miešaní z ovocných destilátov 2019.

https://www.instagram.com/p/CE7TpKPgvB2/

Tento rok som pred pandémiou koronavírusu získal 1. miesto na barmanskej súťaži Master Cup 77 v kategórii Profi.

Ktorý koktail je tvoj obľúbený a ktorý by si si nikdy nedal?

Nikdy by som si nedal niečo, čo mi personál v bare nevie predať alebo ponúknuť, inak som otvorený všetkým druhom alkoholu a kombináciám, ktoré sú niečim zaujímavé. Čo sa týka chutí, nemám rád v koktailoch smotanu a kyslé drinky, kde je citrónu viac, než sa žiada. Obľúbených drinkov mám viac, ale záleží to dosť od príležitosti alebo nálady. Obľúbil som si kávové drinky, ale nepohrdnem ani dobrým pivom.

Myslíš si, že barmana môže robiť každý alebo na to treba mať talent? 

Na barmanstvo určite talent netreba, môže ale pomôcť. Niektorí ľudia to majú v sebe. Samotná práca za barom je čisto o tréningu. Receptúry klasických kokteilov sa dokáže naučiť každý. To hlavné je chuť pracovať, byť pohostinný a pozorný voči hosťom, ktorí navštevujú tvoj podnik – to je tá hlavná pracovná náplň.

Povedz nám teda viac o novom projekte, ktorý rozbiehaš.

Rozbieham svoj projekt „Barman Na Voľnej Nohe“. Názov by to mal v podstate vystihovať. Nejde o žiadny „Galaxy Catering“ s cieľom vysokého zárobku, ale skôr o spoluprácu s barmi – akcie, koktaily, riadené degustácie, školenia pre personál, možno consulting nápojových lístkov. Hlavne niečo, čo bude mať pre zamestnancov podnikov a ich hostí v baroch výpovednú hodnotu.

Prečo si sa rozhodol vytvoriť tento „projekt“? Čo ťa k tomu viedlo? 

Nad týmto „projektom“ som rozmýšľal už dlhšie. V lete som dal v práci výpoveď a už som bol „na voľnej nohe“. Chcem zúročiť, to, čo som sa za 5 rokov naučil a učiť sa ďalej. Mojím cieľom je podporovať lokálne značky, popritom byť pánom svojho času a sám sebou bez prehnaného vystupovania na sociálnych sieťach.

Zdroj: ČoJee!?|Foto: Facebook.com, Instagram.com, súkromný archív Richard Lepieš