Už poznáme recept na mäsové guličky z IKEA. Takto si ich vieš pripraviť doma!?

IKEA je preslávená výnimočnou ponukou jedál, ktoré svojím zákazníkom ponúka. Či už sa jedná o naozaj lacné hod-dogy alebo lahodné mäsové guličky „Köttbullar.“

Medzi to najvyhľadávanejšie jedlo v reťazci patria samozrejme mäsové guličky. IKEA ich pre svojich zákazníkov momentálne pripravovať nemôže, a tak pre nich zverejnila návod pre ich domácu prípravu. Návod sa samozrejme podobá na tie, ktoré nájdete pri montáži výrobku, ktorý si od nich kúpite. Popri tom však ich príprava vyzerá veľmi jednoducho. V šiestich krokoch nám vysvetlili, ako si ich pripraviť. Však kedy je najlepší čas na nový recept, ak nie v čase karantény. Tak sa teda pozrime, čo všetko potrebujeme:

Mäsové guličky

  • 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
  • 250 gramov mletého bravčového mäsa
  •  jednu cibuľu – nakrájanú na jemno
  • 1 strúčik cesnaku (drvený alebo mletý)
  • 100 gramov strúhanky
  • jedno vajce
  • 5 lyžíc plnotučného mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti

Krémová omáčka

  • kúsok oleja
  • 40 g masla
  • 40g hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovädzieho vývaru
  • 150 ml smotana na varenie
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička horčice Dijon

Hovädzie a bravčové mäso dôkladne premiešame tak, aby sa nerozpadalo. Postupne pridáme cibuľu, cesnak, strúhanku, vajíčko a premiešame. Nakoniec doplníme mlieko a dochutíme podľa chuti soľou a korením. Postupne tvarujeme do malých guličiek a vložíme na 2 hodiny do chladničky, aby držali svoj tvar. Na miernom ohni zohrejeme olej a vyprážame guličky tak, aby boli opečené zo všetkých strán. Po opečení ich vložíme do rúry a pečieme pri teplote 160 – 180 stupňov približne 30 minút. 

Pri príprave omáčky najprv na panvici rozpustíme maslo a pridáme múku. Miešame 2 minúty, aby sa mohla múka rozpustiť a následne pridáme zeleninový a hovädzí vývar. Za stáleho miešania pridáme postupne smotanu, 2 lyžičky sójovej omáčky a horčicu. Omáčku necháme zhustnúť a môžeme podávať. 

Ako sme v IKEA zvyknutí, mäsové guličky je dobré podávať so zemiakovou kašou alebo hranolkami. Samozrejme, nemôžeme si odmyslieť ani brusnicový džem, ktorý zdobí tanier a chuťovo výborne do tejto kombinácie pasuje. 

Zdroj: ladbible.com / foto: rtl.de / IKEA UK

Čítajte ďalej

JOIN THE DISCUSSION