Šestnásty október sa každoročne po celom svete oslavuje ako Svetový deň jedla. Ako stráviť tento deň? Prinášame zopár skvelých nápadov!

Tento sviatok sa viaže na založenie Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo, ktorá vznikla v roku 1945. V 2020 táto organizácia získala Nobelovu cenu za mier, jej úsilím je totiž bojovať proti hladu, prispievať k mieru v konfliktných oblastiach a zastaviť využívanie hladu ako zbrane vo vojnách. Tento deň sa začal oficiálne sláviť v roku 1979.

Nobelova cena venovaná nadácii World Food Programme v roku 2020, ktorý organizuje Svetový deň jedla

Svetový deň jedla: História

Sviatok vznikol na 20. generálnej konferencii organizácie v novembri 1979. Maďarská delegácia navrhla jeho oslavovanie po celom svete. Odvtedy sa každoročne vo viac ako 150 krajinách dodržiava táto tradícia, čo zvyšuje povedomie o problémoch chudoby a hladu.

Svetový deň jedla: Tematika

Od roku 1981 nesie tento sviatok každoročne inú tematiku, aby poukázal na problémy, ktoré sa s nim viažu. Väčšina tém sa točí okolo poľnohospodárstva a vzdelávania o jedle a zdraví.

V roku 1992 bola téma „Jedlo a výživa“, v roku 1996 zas „Boj s hladom a podvýživou.“ Rok 2016 sa niesol v duchu klimatických zmien s témou „Klíma sa mení. Potraviny a poľnohospodárstvo sa tiež musia zmeniť.“ Tohtoročná tematika bola vyhlásená ako „Bezpečné jedlo teraz pre zdravý zajtrajšok“.

Ako ho osláviť?

Je viac spôsobov, ako si tento sviatok môžete užiť. Napriek tomu, že v týchto časoch nie je najjednoduchšie zúčastňovať sa verejných stretnutí, existuje množstvo alternatív.

  • Naplánujte si rodinnú aktivitu – práca v záhradke či návšteva babky?
  • Vyhľadajte si nové recepty – nikdy nie je neskoro naučiť sa uvariť nové jedlo!
  • Navarte si – jedenie je na tomto dni predsa to najlepšie!
  • Podporte lokálne podniky a pokrm si objednajte
  • Podeľte sa o jedlo s tými, čo ho potrebujú
  • Navštívte farmu – je skvelé vidieť, odkiaľ naše jedlo pochádza!
farma

Tieto aktivity nezabudnite zdokumentovať a zdieľať na sociálnych sieťach!

Mohlo by Vás zaujímať:

Zdroje: indiatoday.in, nycfoodpolicy.org, globalcitizen.org, seewhatgrows.org | Foto: pinterest, getbengal