Novo zverejnená zbierka dokumentov priamo spája popredných čínskych vodcov s tragédiou ujgurských moslimov.

Dokumenty obsahujú prejavy, ktoré podľa analytikov dokazujú, že vládni lídri vyslovili opatrenia, ktoré viedli k masovej internácii a nútenej práci ujgurských moslimov. Čína neustále popiera, že by páchala genocídu na Ujguroch.

Niektoré z dokumentov boli predmetom skorších správ, no najnovší únik informácií obsahuje doteraz nepoznané informácie. V septembri ich odoslali Ujgurskému tribunálu – nezávislému ľudovému tribunálu v Spojenom kráľovstve – ale odvtedy neboli zverejnené.

tribunál na ochranu ujgurských moslimov

Dokumenty niesli názov „Xinjiang Papers“, podľa regiónu, ktorý je domovom väčšiny čínskych Ujgurov. Odhaľujú, ako vodcovia Čínskej komunistickej strany urobili vyhlásenia, ktoré priamo viedli k politike ovplyvňujúcej Ujgurov a iných Moslimov.

Patria sem nútené internácie, masové sterilizácie, nútená asimilácia, „prevýchova“ a nátlak zadržaných Ujgurov, aby pracovali v továrňach.

Doktor Zenz vo svojej správe uviedol, že prepojenia medzi vyhláseniami najvyšších vládnych predstaviteľov a ich následné vykonania, boli „oveľa rozsiahlejšie, podrobnejšie a významnejšie, ako sa predtým chápalo“.

doktor zenz

Čína tiež presadzovala stratégiu nútenej práce tým, že nasadila Ujgurov na zber bavlny v Sin-ťiangu.

Okrem toho sa objavili správy o tom, že Čína násilne masovo sterilizovala Ujgurské ženy, aby potlačila populáciu, oddeľovala deti od ich rodín a pokúšala sa porušiť kultúrne tradície skupiny.

Niekoľko krajín vrátane USA, Kanady a Holandska obvinilo Čínu zo spáchania genocídy a zločinov proti ľudskosti.

Čína tieto obvinenia rázne popiera. Tvrdí, že zásah v Sin-ťiangu je nevyhnutný na zabránenie terorizmu a vyhubenie islamistického extrémizmu. Tábory sú vraj účinným nástrojom na „prevýchovu“ väzňov v boji proti terorizmu.

Mohlo by Vás zaujímať:

Zdroje: bbc.com | Foto: radiofreeasia, thetelegraph,