S najväčšou pravdepodobnosťou ste už počuli o dlhodobých symptómoch, ktoré sa u niektorých ľudí prejavujú po ochorení COVID-19. Sú to napríklad únava, problémy s dýchaním, bolesť v hrudi a insomnia. Existuje však ďalší dlhodobý príznak, ktorý nie je taký známy, ale rovnako oslabujúci. Volá sa parosmia a je dôvodom prečo si mnoho ľudí nemôže vychutnať svoje obľúbené jedlo, užiť si rannú šálku kávy, vyčistiť si zuby.
Strata čuchu je dostatočným symptómom koronavírusu natoľko, že ho možno použiť na diagnostiku ochorenia. Zatiaľ čo väčšine ľudí, ktorí trpia stratou čuchu, sa rýchlo obnoví, zvyšných 11% uvádza pretrvávajúcu stratu čuchu alebo niečo rovnako znepokojujúce: deformáciu, ktorá je medicínsky známa ako parosmia.
Čo je to parosmia, ktorú spôsobuje COVID-19?
Parosmia je typ poruchy čuchu, pri ktorej dochádza k deformácii pachov. Napríklad niečo, čo kedysi príjemne voňalo, môže človeku s parosmiou zapáchať akoby to bolo zhnité. Tento vedľajší účinok sa prejavuje niekoľko týždňov po strate čuchu a chuti u približne 11% ľudí nakazených koronavírusom.
Pretože vôňa a chuť sú tak úzko prepojené, parosmia môže mať tiež negatívny vplyv na chuť a jedenie. Jedlá, ktoré boli predtým chutné sa zrazu stanú nechutnými, ba priam až neznesiteľnými.
U väčšiny ľudí to začne pri čistení zubov. Predstavte si, že sa ráno zobudíte, vojdete do kúpeľne a začnete si čistiť zuby. Ibaže namiesto mentolovej vône a chute vaše zmysly pohltia chemikálie. V niektorých prípadoch sa ľudia dokonca sťažovali na chuť podobnú popolu.
Káva im zrazu smrdí ako síra, cibuľa a cesnak nemajú žiadnu vôňu. Nejakým zázrakom ako cibuľa a cesnak voňajú jedlá, do ktorých ste ich ani nepridali. Mnoho ľudí sa tiež vzdá mäsa. Nezáleží na tom, či ide o kuracie mäso, bravčové, hovädzie. Mäso môže byť úplne čerstvé, no pre ľudí s parosmiou smrdí ako pokazené, staré, priam zhnité či krvavé. Rovnako zle niekomu smrdí ryža, niektoré druhy ovocia, čokoláda či mliečne výrobky, vajcia a kyslá kapusta.
Ľudia používajú frázy ako ,,odpadová voda“, ,,horúce mokré odpadky“, a ,,zatuchnutý mokrý pes“ aby opísali tieto zvláštne pachy. Ťažko sa im to vysvetľuje, pretože sa zápach nepodobá ničomu, s čím sa doteraz stretli. Namiesto toho vyberú slová, ktoré vyjadrujú ich znechutenie a najbližšiu podobnosť.
Existuje liečba?
Neuróny, ktoré po strate čuchu zle narástli a spôsobili parosmiu sa môžu časom samy opraviť. Až v 60% prípadov parosmie, ktorú spôsobila infekcia, sa v nasledujúcich rokoch obnovila čuchová funkcia.
Čas na zotavenie sa líši v závislosti od príčiny a od liečby, ktorú používate. Ak parosmiu spôsobil vírus alebo infekcia, čuch sa pravdepodobne vráti do normálu v najbližších mesiacoch aj bez liečby. Čuchový tréning môže potenciálne pomôcť pri obnove, ale dosiahnutie výsledkov niekedy taktiež trvá niekoľko mesiacov, častokrát však viac frustruje ako pomáha.
Ľudia s parosmiou neprídu len o obľúbené jedlá a vône, ale aj o čas, ktorý predtým trávili pri dobrom jedle v kruhu rodiny či priateľov. Častokrát jedia studené jedlá bez chuti a osamote, varenie a vymýšľanie alternatív ich unavuje a chcú svoj čuch späť. Mnoho z nich dokonca schudne i desiatky kíl, avšak sú i prípady, kedy ľudia priberú. Ak je jedna z mála vecí, ktoré vám chutia práve sladké pečivo, budete hladovať?
Support groups pre tých, čo prekonali COVID-19
Na podporu pri vyššie spomínanom vedľajšom účinku vytvorili ľudia postihnutí týmto ochorením niekoľko facebookových skupín, kde zdieľajú svoje skúsenosti. Je to jeden zo spôsobov ako podporiť stále sa zvyšujúci počet ľudí zasiahnutých týmto fenoménom. Rozoberajú tam jedlá, ktorým sa vyhýbajú a tiež jedlá, ktoré im stále chutia dobre. Vymýšľajú recepty, kde sa snažia nahradiť určité ingrediencie, rozprávajú o tom, ako dlho ich tento problém trápi.
V niektorých prípadoch sa objaví i dobrá správa. Po ukrutných mesiacoch s pokazeným čuchom niekomu znova chutí ranná káva a pri ceste do práce okolo pekárne sa niekto nadýchol a užil si opäť raz vôňu čerstvého pečiva. To prináša nádej do života i tým ostatným.
Zdroj: healthline.com, bbc.com, mainepublic.org, health.com | foto: CitySpidey, GoodFon, WHO