Caesar šalát je určite jednou z najznámejších gastronomických lahôdok sveta. Jeho základnými ingredienciami sú rímsky šalát, parmezán a krutóny. Originálny dresing, ktorý k nemu patrí, je zmesou worcestrovej omáčky a vajec. Ďalej v ňom určite nesmie chýbať ani dijonská horčica, citrónová šťava a korenie.

Dnes je tento pokrm natoľko populárny, že si ho môžete objednať takmer v každej reštaurácií. Stal sa aj bežnou súčasťou prípravy jedla v domácnostiach, a dokonca sa už niekedy vyskytuje aj v školských jedálňach. Najčastejšie sa jeho zloženie zvykne ešte o čosi upraviť a pridá sa k nemu napríklad slanina či kuracie mäso. V súčasnosti sa vo veľa prípadoch môžete stretnúť s tým, že Caesar šalát obsahuje ančovičky. V originálnom recepte sa však namiesto toho používala worcestrová omáčka.

Vznikol čistou náhodou

Vznik tohto receptu sa pripisuje talianskemu prisťahovalcovi Caesarovi Cardinimu, ktorý spravoval reštaurácie v Spojených štátoch a Mexiku. Z dôvodu veľkého náporu došlo v jednej z jeho reštaurácii v mexickom meste Tijuana 4. júla 1924 k vyčerpaniu kuchyne. Caesar Cardini tak musel na mieste vymyslieť spôsob, ako sa s touto situáciou vysporiadať a využil k tomu iba pár vecí, ktoré mal k dispozícií. Pridal k tomu trochu dramatickosti tým, že šalát pripravoval priamo pred očami hostí. To sa stretlo s tak obrovským úspechom, že na niektorých miestach sa takto pripravuje aj dnes.

O niekoľko rokov neskôr sa popularita Caesar šalátu rozšírila aj do Európy. K tomu, aby sa tak stalo mala dopomôcť Wallis Simpsonová, vojvodkyňa z Windsoru. Tá sa na svojich cestách dôkladne oboznámila s týmto pokrmom a umožnila tak mnohým európskym šéfkuchárom pripravovať ho vo svojich reštauráciách.

Rosa Cardini, dcéra Caesara Cardiniho, dala o pár desiatok rokov neskôr originálny recept na tento šalátový dresing patentovať. V 40. rokoch sa tento šalátový dresing distribuoval do mnohých miest po celých Spojených štátoch. Rosa a Caesar Cardini tak premenili v priebehu niekoľkých rokov tento kulinársky výmysel na miliónový obchod.

V roku 1953 bol Caesar šalát odborníkmi vyhlásený za najlepší americký recept v priebehu posledných 50 rokov. O jeho výnimočnosti svedčí okrem chvál kritikov aj jeho nesmrteľnosť. Tento recept sa aj po desiatkach rokov od svojho vzniku považuje za jeden z najobľúbenejších na celom svete. Caesar šalát, založený na svojej jednoduchosti, tak skutočne obstál skúšku časom až do dnešného dňa.

Mohlo by vás zaujať!?

Zdroj: nationaltoday.com, latimes.com, washingtonpost.com / Foto: freepik.com