Kalifornská lekárka navrhuje plávajúcu potratovú kliniku v Mexickom zálive. Ide o spôsob, ako zachovať prístup k interrupciám pre ženy žijúce v štátoch na juhu USA, kde boli uzákonené zákazy vykonávania týchto procedúr. Informovala o tom agentúra AP.

Cieľom je poskytnúť mimo dosahu štátnych zákonov kliniku na palube lode. Tá by ponúkala umelé ukončenie tehotenstva v prvom trimestri, antikoncepciu a ďalšiu starostlivosť:

,,V našej krajine došlo k útoku na reprodukčné práva a ja som celoživotným zástancom reprodukčného zdravia a voľby. Musíme vytvárať možnosti a byť kreatívni. Chceme totiž pomôcť ľuďom v štátoch s reštriktívnymi opatreniami získať zdravotnú starostlivosť, ktorú si zaslúžia,“ povedala pôrodníčka-gynekologička Meg Autryová.

Lekárka dodala, že táto myšlienka je zatiaľ len vo fáze získavania financií. Tie poskytuje nezisková organizácia PRROWESS (Ochrana reprodukčných práv žien ohrozených nariadeniami štátov).

Návrh prichádza v čase, keď bol prístup k interrupciám v južanských štátoch okamžite obmedzený po tom, čo Najvyšší súd USA zrušil ústavné právo na interrupciu, pripomína AP.

Lekárka navrhuje plávajúcu potratovú kliniku v Mexickom zálive

V Alabame, Mississippi, Louisiane a Texase už vstúpili do platnosti zákazy, ktoré sú proti interrupcii. Floridský zákon zakazuje umelé potraty po 15. týždni tehotenstva. V tomto štáte však platia určité výnimky, napríklad v prípade, ak je ohrozený život matky alebo ak jej hrozí vážne zranenie. Výnimka platí rovnako aj v prípade smrteľného postihnutia plodu.

Podľa Autryovej ich právny tím verí, že pri americkom pobreží sa nachádza také pásmo federálnych vôd, kde by licencovaní poskytovatelia mohli bezpečne a legálne poskytovať interrupčné zákroky mimo dosahu štátnych zákonov:

,,Pre ženy z južného regiónu by bolo dostať sa na pobrežie a nastúpiť na loď možno jednoduchšie, než cestovať do štátu, kde je interrupcia legálna,“ domnieva sa lekárka.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR | Foto: Getty Images & nbcbayarea.com