Red Bull 400, pre mnohých najočakávanejšie bežecké preteky tohto roka, už pomaly, ale isto klopú na dvere. Piatky ročník výbehu na skokanský mostík na Štrbskom plese sa uskutoční už o dva týždne, to znamená, že už je najvyšší čas začať s prípravou a tvrdým tréningom. Dňa 10. septembra 2022 sa na štartovacej čiare stretnú nielen skalní bežci a športovci, ale aj tí, ktorí sa toto leto odvážia prekonať samých seba. Do ktorej skupiny sa zaradíte vy?
V pretekoch pod Tatrami sa opäť stretnú tri kategórie. Proti sebe sa postavia nielen ženy a muži, no podať výkon bude možné aj v štafete zloženej zo štyroch členov. Vybehnúť extrémne strmý 400 metrový svah dá zabrať telu aj psychike, pomôcť by však mala poctivá príprava a aj odporúčania od skialpinistu Jakuba Šiarnika, ktorému sa podarilo vyhrať viacero podujatí Red Bull 400 po celom svete.
Krok č. 1: Nepodceniť prípravu, stravovanie ani pitný režim
Či už ste nepísaný majster sveta vo všetkých športoch, alebo skúsený zberateľ zážitkov na celý život, na Red Bull 400 by ste určite nemali chýbať. Veľký skokanský mostík je stále rovnako strmý a vo výške 1346 m n. m. sa aj tento rok chystá poriadne vytrápiť všetkých účastníkov. Od štartu na jeho vrchol je to síce iba 400 metrov, no rovinku si užijete len v úvodnej časti trate. Po nej vás už čaká iba rapídne stúpanie. Ako sa pripraviť na takýto extrémny výkon?
Ako vraví sám Jakub Šiarnik, päťnásobný víťaz Red Bull 400, tajným kľúčom k úspechu je nepodceniť prípravu:
,,Je jasné, že ak budeš počas behu makať, tak sa dostaneš do stavu, že pocítiš v ústach krv a totálne si siahneš na dno. Pokiaľ však budeš pripravený, tento stav bude iba chvíľkový. Zažiješ si ten pocit úplného vyčerpania, ale za pár minút si v poriadku.“
Nestačí len pracovať na výkone, veľkú rolu totiž zohrá aj vyvážená strava. Dôležité sú aj tekutiny, predovšetkým minerálne vody, vďaka ktorým ostanete dlhšie hydratovaní. Ako všetkým športovcom, vhod padne aj rýchla energia:
,,Ja začínam tak trištvrte hodiny pred rozbehom a Red Bull si priebežne popíjam počas rozcvičky. Ak potom postúpim a čaká ma ešte ďalší beh, opäť je pred ním dobré si ho dať aj s vodou alebo minerálkou, pretože kofeín samotný má tendenciu odvodňovať. Okrem toho tým zahustíš krv, ktorá potom horšie prúdi a horšie sa ti okysličuje organizmus, čo sa na výkone prejaví. Môžeš tak dostať skôr kŕče, no dá sa tomu jednoducho predísť tým, že piješ aj tú vodu,“ vysvetľuje Jakub.
Krok č. 2: Správne oblečenie a dostatočný pohyb pred štartom
Módnu políciu na kopci síce čakať nemusíte, ale ani oblečenie netreba podceniť. Počas behu je síce jedno, ako teplo si oblečený, či je 15 alebo 30 stupňov, telo sa pohybom zahreje tak či tak. Ako odporúča Jakub, dôležité je byť v teple predovšetkým pred začatím pretekov.
,,V každom prípade je potrebné hlavne sa dobre zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Ja preferujem dlhší rozklus, na Štrbskom si vybehnem niekde po zjazdovke smerom k Chate pod Soliskom a postupne to tempo stupňujem, ale nie do maxima, pocitovo približne iba do 70 % záťaže. Netreba sa úplne dopotiť, ale iba sa zľahka zadýchať a cítiť, že sa telo začína potiť, pracuje obehový systém a dostávaš do nôh kyslík,“ dodáva Jakub, ktorý svoju prípravu zavŕši dynamickým strečingom.
Krok č. 3: Ako hore, tak aj dole!
Po dobehnutí na vrch vás okrem maximálneho vyčerpania bude čakať aj vysnený výhľad na krásne Tatry. A práve vtedy príde aj okamih, kedy si poviete, že to všetko stálo za to. Jakub cestou dole neodporúča lanovku, radšej si kopec zbehne. Telo pohybom pomáha odbúravať kyselinu mliečnu (laktát), ktorý máte v nohách nahromadený. Každý to už možno zažil na túre, keď sa po prestávke nevedel ľahko pohnúť. Na samotnom vrchu si radšej spomeňte na Jakubov tip!
Mohlo by vás zaujímať:
Zdroj: TS Alexander Bunčák | Foto: Matúš Zeťák & Predrag Vučković / Red Bull Content Pool