Obrovský kráter sa cez víkend objavil v blízkosti banského mesta Tierra Amarilla v provincii Copiapo v Čile.

Kráter v Čile má priemer viac ako 30 metrov a môže byť šesťkrát tak hlboký.

čile kráter

32 metrov široká diera sa objavila vo vidieckej oblasti mimo mesta Tierra Amarilla, asi 800 kilometrov severne od hlavného mesta Santiago. Podľa Vice sa zdá, že diera je hlboká asi 200 m, pričom na jej dne steká nádrž s vodou.

Diera sa otvorila na mieste medenej bane Alcaparrosa. Podľa kanadskej spoločnosti Lundin Mining, ktorá baňu vlastní, neboli hlásené žiadne zranenia ani škody. Geológovia spoločnosti Sernageomin skúmajú dieru a okolo lokality umiestnili bezpečnostný obvod s dĺžkou 100 m.
Krátery sú jamy, ktoré sa tvoria nad oblasťami, kde sa voda zhromažďuje pod zemou bez vonkajšej drenáže. To spôsobuje, že voda vytesáva podzemné jaskyne. Pravidelne sa tvoria aj v blízkosti starých a aktívnych baní. Tam sa ťažilo veľké množstvo hornín a rudy, ako ukázali viaceré štúdie. Krátery sa často vytvárajú postupne počas mnohých rokov. Môžu sa však otvoriť aj celkom náhle a strhnúť so sebou autá, domy a ulice.

čile, kráter


Cristóbal Zúñiga, starosta Tierra Amarilla, pre miestnu rozhlasovú stanicu povedal, že ťažba Alcaparrosa si už vybrala daň na jeho komunite. Podľa Zúñigu otrasy a každodenné výbuchy z bane „zničili naše domy a ulice a dnes zničili aj zem“.

„Dnes sa to stalo v priestore, ktorý je poľnohospodárskym majetkom, ale teraz sa najviac bojíme, že by sa to mohlo stať na obývanom mieste, na ulici, v škole,“ dodal Zuñiga.

Pozemok, na ktorom sa objavil kráter, je vo vlastníctve kanadskej Lundin Mining Corp. a nachádza sa v blízkosti ťažby medi Minera Ojos del Salado.
Spoločnosť v pondelok uviedla, že kráter je od zaistenia stabilný. Čo ho spôsobilo zatiaľ nie je známe, ale experti to vyšetrujú.
Jedna z neďalekých baní je tiež monitorovaná a v súvislosti s kráterom nedošlo k žiadnemu pohybu. „Preventívne boli dočasne pozastavené vývojové práce v oblasti podzemnej bane Alcaparrosa…“ dodala spoločnosť.

Mohlo by Vás zaujímať:

Zdroje: npr.org, vice.com | Foto: bbc, theguardian